ارتودنسی سرامیکی چیست؟ (بررسی تمام جنبه های این سیستم ارتودنسی)
همانطور که در مقالات بخش ارتودنسی سایت بارها اشاره شده، ارتودنسی ثابت انواع مختلفی دارد که ساده ترین آن فلزی معمولی است و نمونه های جدیدترش ارتودنسی دیمون، لینگوال و سرامیکی هستند. در این مقاله ما همه چیز درباره ارتودنسی سرامیکی را مورد بررسی قرار داده ایم. این یکی از پرطرفدارترین روش های مرتب کردن دندان هاست و می توان طیف وسیعی از نامرتبی های دندان را با آن برطرف کرد.
ارتودنسی سرامیکی چیست؟
ارتودنسی سرامیکی (Ceramic orthodontics) که به آن ارتودنسی شفاف یا بیرنگ نیز گفته می شود، نوعی درمان جهت مرتب کردن دندان هاست که در آن از براکت ها و سیم های همرنگ دندان یا شفاف استفاده می شود.
سیستم سرامیکی به روشی مشابه با سیستم ارتودنسی ثابت فلزی عمل می کند. در این روش دقیقاً مشابه با روش سنتی، از طریق سیم ارتودنسی به براکت ها و از آنجا به ریشه دندان ها فشار ملایم و مداومی اعمال می شود تا دندان به مرور زمان مرتب شده و به موقعیت صاف و نهایی خود برسند.
مزایای ارتودنسی سرامیکی چیست؟
از نظر عملکرد، این روش مطلقا هیچ برتری بر روش معمولی درمان یا حتی سایر روش های ارتودنسی ثابت ندارد. بنابراین کاری به عملکرد نداریم. از منظر زیبایی و راحتی، می توان حساب ویژه ای روی ارتودنسی سرامیکی باز کرد:
+ از نظر زیبایی بسیار قابل قبول است
بر خلاف ارتودنسی فلزی سنتی که وسایل و اتصالات آن بسیار قابل توجه هستند، بریسهای سرامیکی با رنگ طبیعی دندانهای شما هاهنگ شده و باعث میشوند کمتر به چشم بیایند. به این شکل از نظر زیبایی شناختی گزینه قابل قبولی برای افرادی هستند که مایلند بی سر و صدا و بدون جلب توجه دندان های خود را مرتب کنند.
+ راحت تر است
بریس های سرامیکی بهینه تر از نمونه های سنتی طراحی می شوند. براکت ها در این سیستم صاف هستند و کمتر احتمال دارد لثه ها و بافت های نرم داخل دهان را تحریک کنند. علاوه بر این، سیمهای مورد استفاده به همراه براکت های سرامیکی در مقایسه با بریسهای سنتی، کوچکتر و نازکتر هستند و باعث افزایش سطح راحتی شما در طول درمان می شوند.
+ دوام قابل قبولی دارد
به طور کلی براکت های ارتودنسی سرامیکی از مواد بادوامی ساخته شده اند که می توانند نیروها و فشارهای درمان ارتودنسی را تحمل کنند. آنها کمتر مستعد شکستگی هستند و می توانند فعالیت های معمولی روزانه مانند خوردن و صحبت کردن را به راحتی تحمل کنند. اما باید توجه داشت که همچنان براکت های ارتودنسی ثابت سنتی به دلیل اینکه فلزی اند بسیار بسیار مقاوم تر و محکم تر از براکت های سرامیکی اند.
معایب ارتودنسی سرامیکی چیست؟
در کنار مزایایی که این روش دارد، تعدادی نکته منفی و می شود گفت که تعدادی عیب و ایراد نیز وجود دارد. به طور کلی رایج ترین معایب این روش عبارتند از:
– به طور کلی هزینه زیادی دارد
یکی از معایب اصلی ارتودنسی سرامیکی هزینه بالای آن است و بریس های سرامیکی نسبت به بریس های فلزی سنتی گران تر هستند. دلیل بالا بودن هزینه این سیستم آن است که برای ساخت براکت ها و سیم از مواد خاصی استفاده می شود، فرآیند تولید پیچیده تر است و از همه مهم تر نصب و کار کردن با این سیستم توسط ارتودنتیست سخت تر است و بنابراین در کل هزینه آن نیز بالاتر خواهد بود.
– امکان تغییر رنگ و لک دار شدن براکت ها وجود دارد
اگرچه براکت ها سرامیکی به گونه ای طراحی شده اند که در برابر لکه و تغییر رنگ مقاوم باشند، اما به طور کامل براکت ها از این مشکلات مصون نیستند. برخی از غذاها و نوشیدنی ها مانند قهوه، چای و غذاهای دارای غلظت بالای رنگدانه، به طور بالقوه می توانند به مرور زمان براکت ها را لکه دار یا دچار تغییر رنگ کنند. از این رو افرادی که مواد رنگدانه دار زیادی می خورند کاندید خوبی برای این روش ارتودنسی نیستند زیرا باید منتظر لکه و تغییر رنگ براکت باشند.
– خطر شکستگی براکت ها وجود دارد
با اینکه براکت های ارتودنسی سرامیکی بادوام طراحی و ساخته می شوند، اما همچنان بیشترین خطر شکستگی را نسبت به براکت های فلزی دارند. بنابراین اگر شخصی هستید که دندان قروچه دارید یا عادت به استفاده مداوم از دندان ها برای جویدن یا خرد کردن مواد سفت و سخت دارید، این روش ارتودنسی برایتان مناسب نیست.
چه کسی کاندیدای خوبی برای ارتودنسی سرامیکی است؟
+ نوجوانان
نوجوانانی که نیاز به درمان ارتودنسی دارند اغلب می توانند این روش را نیز انتخاب کنند. بسیاری از نوجوانان ممکن است به دلیل ترس از مسخره شدن توسط همسالان خود ترجیح دهند به جای ارتودنسی ثابت فلزی که به سیم کشی نیز شهرت دارد، از ارتودنسی سرامیکی استفاده کنند. با این حال اگر شما یک نوجوان شر و شور هستید و فعالیت زیادی دارید بهتر است به دلیل احتمال شکسته شدن براکت ها، روش سنتی را انتخاب کنید.
+ بزرگسالان
بسیاری از بزرگسالانی که دندان های نامرتب دارند نیز بریس های سرامیکی را به سنتی ها ترجیح می دهند زیرا کمتر قابل توجه هستند و هیچکس متوجه نمی شود شما تحت درمان ارتودنسی هستید مگر اینکه به لبخند شما بیش از اندازه توجه کنند. به طور کلی بریس های سرامیکی می توانند برای افرادی که در محیط های حرفه ای و اجتماعی قرار دارند گزینه محتاطانه تر و جذاب تری باشند.
درمان ارتودنسی سرامیکی شامل چه مراحلی می شود؟
+ مشاوره
اولین قدم این است که برای مشاوره با یک متخصص ارتودنسی که در بریس های سرامیکی تخصص دارد، جلسه ویزیتی ترتیب دهید. در طول این ملاقات، متخصص ارتودنسی دندانها و بایت شما را ارزیابی میکند، اهداف درمانی شما را مورد بحث قرار میدهد و تعیین میکند که آیا بریسهای سرامیکی گزینه مناسبی برای شما هستند یا خیر.
+ برنامه ریزی طرح درمان
هنگامی که شما و ارتودنتیستتان تصمیم گرفتید که با کمک ارتودنسی سرامیکی دندان ای خود را مربت کنید، یک برنامه درمانی (اصطلاحاً طرح درمان) دقیق برایتان ایجاد می شود. این طرح درمان حرکات خاص مورد نیاز برای تراز کردن دندان ها و مدت زمان تخمینی درمان شما را مشخص می کند.
+ نصب وسایل
در جلسه بعدی یا حتی همان جلسه، ارتودنتیست اقدام به اتصال وسایل ارتودنسی سرامیکی می کند. او برای اینکار دندان های شما را تمیز کرده و سپس براکت ها را به سطح جلوی دندان هایتان متصل می کند. سپس از بین براکت ها یک سیم قوس دار همرنگ دندان عبور داده می شود تا نیروی لازم جهت مرتب شدن دندان ها از طریق سیم در نهایت به ریشه دندان ها منتقل شود.
+ جلسات دوره ای منظم
پس از قرار دادن اولیه بریسهای سرامیکی، باید به طور دورهای برای انجام تنظیمات به ارتودنتیست خود مراجعه کنید. در طی این جلسات، متخصص سیمهای ارتودنسی سرامیکی شما را تعویض میکند و هرگونه اصلاح لازم را برای هدایت دندانها به موقعیتهای دلخواه انجام میدهد. تعداد این جلسات دوره ای به برنامه درمانی فردی شما بستگی دارد.
نحوه مراقبت از وسایل ارتودنسی سرامیکی در طول دوره درمان
نگهداری مناسب از بریس ارتودنسی سرامیکی برای اطمینان از اثربخشی درمان و سلامت کلی دندانهای شما بسیار مهم است. بیایید برخی از جنبه های مهم نگهداری بریس های سرامیکی را با هم بررسی کنیم:
+ رعایت بهداشت دهان و دندان
هنگام استفاده از بریس های ارتودنسی سرامیکی، رعایت بهداشت دهان و دندان ضروری است. بسیار مهم است که بعد از صرف هر وعده غذایی، دندان های خود را کاملا مسواک بزنید و از نخ دندان و مسواک های بین دندانی برای تمیز کردن فضاهای بین براکت ها و سیم ها استفاده کنید.
+ رعایت ملاحظات غذایی
هنگام درمان با کمک سیستم ارتودنسی سرامیکی، توصیه میشود از خوردن غذاهای خاصی که به طور بالقوه ممکن است به براکتها یا سیمها آسیب بیرسانند، خودداری کنید. از غذاهای سفت و چسبناک مانند ذرت بو داده، آب نبات های سفت و آدامس باید اجتناب شود تا خطر شکستگی یا کنده شدن بریس ها به حداقل برسد.
+ انجام معاینات منظم دندانپزشکی
علاوه بر قرار ملاقات های منظمی که با ارتودنتیست خود دارد، بهتر است که در معاینات معمول دندانپزشکی عمومی نیز شرکت کنید. دندانپزشک در طول این چکاپ ها بر سلامت دهان و دندان شما نظارت می کند، دندان هایتان را جرمگیری کرده و هر مشکلی که ممکن است در طول درمان ارتودنسی برای شما ایجاد شود را برطرف می کند.
پاسخ به سوالات رایج درباره ارتودنسی سرامیکی
مدت زمان مرتب شدن دندان ها با این روش بسته به پیچیدگی هر کیس و پاسخ فرد به درمان متفاوت است. به طور متوسط، درمان می تواند از 18 ماه تا 3 سال طول بکشد.
بله خوشبختانه این سیستم طیف وسیعی از نامرتبی های دندانی و ناهماهنگی های بین فکی را برطرف می کند.
بله، ارتودنسی سرامیکی به اندازه بریس های فلزی معمولی در اصلاح مسائل ارتودنسی موثر هستند. در واقع هر مشکلی که سیستم سنتی برطرف می کند با سیستم سرامیکی نیز اصلاح می شود.